From the Reference Section:
- Street Cam Selection Guide
- Buick 455 O.E. Camshafts
- High 10's Secrets for Your Buick 455
- 400/430/455 Poston Cams Grinds and Numbers
- 400/430/455 Kenne-Bell Cams Grinds and Numbers
- Buick 455 Drag Strip Tests from Kenne-Bell
    - Buick 400, 430, 455 Engine Specifications
- Buick Staging Chart
- Differences Between 1970-71 And 1972 and Later Type Block
- Head Flow Chart
- Cam Button
Results 1 to 2 of 2

Thread: 455 with Tuliped Valves

  1. #1
    Join Date
    Nov 2018
    Location
    Las Vegas,
    Posts
    1
    My Feedback

    (0% Positive Feedback)
    Rep Power
    0

    455 with Tuliped Valves

    Hi guys, hoping I can get some assistance with my 1972 Olds 455 big block. I recently had my engine rebuilt.. all stock except .60 over pistons and an RV cam (motor home application) during our 1st trip out and approximately 200 miles the engine lost power under medium load (incline) when we did a compression check, it had low readings in cylinders 2 (70psi) and cylinder 4 (130 psi) all other cylinders were good at 155 +/- 2psi. We pulled the heads and sent them back to the machine shop (no indication of blown head gasket anywhere) the machinist stated we had Tuliped valves on those cylinders. Here's where in stumped. The entire cooling system is new and oversized, cooling fans draw a serious amount of air and are completely shrouded new analog temp gauge read 205 deg when power was lost. Temp range stayed between 185 and 210. The spark is controlled by HEI distributor (new) and initial timing was 10 deg @1100 rpm. Total timing is set at 32 deg, spark plug gap is .045, We are using ported vacuum and have an new edelbrock 750 to boot. Fuel pressure is a steady 5.5 psi. Any assistance is greatly appreciated to determine what caused the cylinders to get hot enough to tulip the valves.


    Sent from my SM-N910V using Tapatalk

  2. #2
    Join Date
    May 1999
    Location
    A, B
    Posts
    3,445
    My Feedback

    (0% Positive Feedback)
    Rep Power
    10
    The problem is heat as you probably already know. There could be many possible causes, here is an article outlining some: https://www.ms-motorservice.com/en/t...ge-and-causes/

    You mention that it did run as hot as 210, which while not usually excessive, could be enough on a new motor where surfaces have not seated in well.

    You could look at the valve seat, is it wide enough. While it is new, it may not make a real good contact and not move heat as well as it could a few miles down the road.

    Most shops simply ream valve guides to fit, the heat does not transfer quite as well until a few miles have worn them to better contact surfaces.


    WEBNOTE: When inserting an email in a posting, use the "smilie" @ so that web robots don't pick up your address and send you more junk mail!
    Members can be contacted by clicking on their "handle", but you are much better off to post to the thread!

Similar Threads

  1. Valves for a Nailhead
    By boxman in forum Nailhead: 264, 322, 364, 401, 425
    Replies: 3
    Last Post: 03-21-2015, 11:02 AM
  2. Setting valves
    By waycoolgreen in forum Straight Eights!
    Replies: 2
    Last Post: 09-22-2008, 09:58 AM
  3. Larger Valves for 300 heads
    By reblack in forum Small Block 215, 300, 340 (and Rover V-8)
    Replies: 2
    Last Post: 02-08-2006, 12:13 PM
  4. 401/425 Nailheads w/ Chev Valves
    By GOSFAST in forum Nailhead: 264, 322, 364, 401, 425
    Replies: 1
    Last Post: 10-23-2005, 02:27 PM
  5. Stainless Stage I Valves
    By rcull in forum What's on Ebay, Craig's List, etc.
    Replies: 0
    Last Post: 09-18-2005, 01:41 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
TeamBuick.com Privacy Policy